proizvodimo od mermera granita onyxa škrljca peščara krečnjaka silestone JER kod nas je sve moguće

Posedujemo jedan od najmoćnijih proizvodnih pogona na Balkanu, koji nam omogućava da od prirodnog kamena proizvodimo prema Vašim željama. Koristeći najsavremeniju tehniku obrade kamena, na današnje tržište isporučujemo najbolji kvalitet po povoljnim cenama.

GRANIT

Osnovne informacije o granitu:
Potiče od latinske reči “granum” što znači “zrno”. Granit je dubinska magmatska stena, iz grupe kiselih magmatskih stena. Široko je rasprostranjen u zemljinoj kori. Nastao je hlađenjem i učvršćivanjem užarene magme u
unutrašnjosti zemlje.

Nastao je u različitim vremenima zemljine kore, od pre milijardu do nekoliko desetina miliona godina. Najstarije granitne stene nalaze se u Švedskoj, Britaniji i Arizoni.

Područja sa komercijalno vrednim kamenolomima granita su:

Skandinavija ( Finska, Norveška i Švedska)
Španija
Brazil
Indija
Južni deo Afrike (Nagola, Namibija, Zimbabve, Južna Afrika)

Primena granita kroz istoriju:
Crvena piramida u Egiptu iz 26 veka p.n.e. Dobila je ime po izloženim bojama granitne površine. Treća je piramida po visini u Egiptu. Keopsova piramida ima veliki granitni sarkofag. Svi obelisci starog Egipta rađeni su od granita iz Asuana, gde je najstariji kamenolom na svetu. Kako su Egipćani sekli tvrdi granit, nije baš jasno... Mnogi hindu hramovi u južnoj Indiji građeni su od granita, besprekorno stoje do današnjih dana. Ovo su samo neki od dokaza koliko je granit čvrst i kako odoleva zubu vremena.

Primena granita danas:
Pojavom kiselih kiša, granit je postao pogodniji od mermera, jer je izdržljiviji. Granit se može ispolirati do visokog sjaja, zbog toga je jako estecki prihvatljiv materijal. Granit, kao materijal izuzetnog kvaliteta pruža bezbroj mogućnosti u primeni i izradi elemenata enterijera i eksterijera.

Granit oplemenjuje prostor, dajući mu novu elegantnu isofisticiranu notu, bilo da je u pitanju detalj ili preovladavajući deo objekta. Granit učiniće kuću, poslovni prostor, ili fasadu neprolazno lepom.

Granitni kameni elementi koriste se u obliku poliranih ploča u kuhinjama kao radna ploča, a kao zidne i podne obloge mogu se koristiti osim u kuhinji, u sanitarnim prostorijama i u ostalim prostorijaima gde se uklapaju po idejnom rešenju odnosno stilu u kojem se prostor želi urediti.

S obzirom na svoje dobre osobine u pogledu otpornosti na atmosferske uticaje, visoke tvrdoće i čvrstoće, granit predstavlja vrlo prihvatljiv građevinski materijal pa se iz tih razloga vrlo često koristi u građevinarstvu.

Zbog svoje tvrdoće, brušenjem i poliranjem postiže se izuzetan sjaj. Druge su mogućnosti obrade paljenje, obrađivanje mlaznicama vodom vrlo visokog pritiska, štokovanje i peskiranje čime se postiže protivklizna površina rustičnog izgleda.

Kod opremanja enterijera granitni kamen se koristi za podove, oblaganje stepeništa, kao zidne obloge, za stolove, radne ploče ili elemente u sanitarnim prostorijama. U dvorištima se granit koristi kao ukrasni element, za popločavanje površina i staza kroz parkove i vrtove. Koristi se za oblaganje zidova, prozora i okapnica na ogradnim zidovima terasa ili za stepenice.

U poslovnim prostorima i kancelarijama granit je vrlo često korišćen materijal, koji se pored visokog estetskog efekta izuzetno lako održava. Prilikom gradnje puteva granit se koristi za popločavanje površina koje moraju biti protivklizne, dakle za ulice, trgove, pešačke staze i ostale površine urbanih jezgara.

 

Emilio Stecher DOO

Velika Župa bb
SRB - 31300 Prijepolje

Tel.  +381 33 743 860
Fax. +381 33 743 861

www.emiliostecher.rs
info@emiliostecher.rs

Emilio Stecher AG

Werkstrasse 15
CH - 6037 Root

Tel.  +41 41  450 00 50
Fax. +41 41  450 00 51

www.stecher.ch
natursteine@stecher.ch

 

Proizvodnja kamena